Forum HRTJI SVET Slovenije Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  NASVETI ZA LAŽJE ŽIVLJENJE S POSVOJENČKOM IN ZANIMIVOSTI  ~  Pasja govorica

ura
Objavljeno: 17 Sep 2015 21:08 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 21.10. 2012, 16:32 Prispevkov: 1481 Kraj: Slovenj Gradec
Ste se kdaj vprašali, kako dobro resnično poznate svojega psa?

Pasja govorica je pomembna, saj je zelo važno, da prepoznamo, kaj nam pes želi povedati.  Še tako neobremenjen, skuliran pes se lahko znajde v okolju oz. situaciji, ki je zanj preprosto preveč ''naporna''. Pa čeprav se nam na prvi pogled ne zdi tako. Z miritvenimi signali psi sporočajo, da so prijateljsko razpoloženi, poskusijo odvrniti nevarnost, pomiriti prestrašene pse ter umiriti samega sebe – vse to pa je seveda namenjeno tudi ljudem.
Psi jih uporabljajo neprestano, v vsakodnevni komunikaciji. Če smo pozorni in opazujemo svojega psa, jih pričnemo prepoznavati, kar izboljša naše sobivanje.

Prepoznavanje miritvenih oz.  stresnih signalov je pomembno tako za psa kot za nas. Veliko psov se znajde v zavetiščih, ker so ugriznili domače člane, pa ne zaradi tega, ker bi bilo s psom kaj narobe, ampak zato, ker njegov skrbnik ter družinski člani niso prepoznali stresnih signalov in niso razumeli, kaj jim pes ves čas poskuša dopovedati. Marsikdo reče, da je bilo vse OK, potem pa je pes kar naenkrat ugriznil. Ni bilo tako – skrbnik ni opazil ali ni znal prepoznati, da se pes ne počuti dobro.

Verjetno vsi vemo, da rep med nogami kaže, da je pes v stresu. Kateri pa so še drugi signali?

Stresni signali
Pes, ki ga človek, druga žival ali situacija spravlja v blag stres, se lahko od »problema« obrne stran, umakne glavo. Po navadi lahko tudi vidimo beli del očesa, ker pes gleda stran od ''problema''.

Ignoriranje je prav tako možen odziv na stres. Pes se bo pretvarjal, da oseba/drug pes/situacija ne obstaja, če oz. ko se bo počutil dovolj varnega, pa bo sam pristopil in povohal.

Nekateri psi v stresni situaciji pričnejo vohati travo in se počasi odmikati od izvora stresa.

Slinjenje, potenje iz blazinic, izguba dlake ter nenaden pojav prhljaja so lahko veterinarskega izvora, prav tako pa, sploh prhljaj, kažejo na stresno situacijo. Vsekakor si zaslužijo našo pozornost.

Med fizične znake stresa sodi tudi pogosto uriniranje (pes kar naprej dviguje nogo), kar privede tudi do povečanega pitja. Razlogi za to so seveda lahko tudi veterinarski, vendar moramo nameniti pozornost tudi stresu.

Mogoče ste opazili, da se pes po obisku veterinarja strese? Tudi to je lahko en izmed znakov, da se pes počuti neprijetno.

Med pomembne miritvene signale spadata oblizovanje nosu in ustnic,  zehanje, sopenje brez razloga ter položaj ušes tik ob telesu.

[b]Napake, ki jih posvojitelji pogosto napravijo[/b]
Kaj je lepšega kot da psa, ki smo ga čakali mesece, po prihodu v naš dom objamemo? Če malo pomislimo … katere živali v naravi vidimo, da se objemajo? To so edino primati. Drugim živalim pa je to tuje in ni izraz ljubezni.  Če opazujemo pse, ki se med sabo spoznavajo ali srečujejo stare prijatelje, verjetno opazimo mahanje z repom, ovohavanje, priklanjanje oz. vabilo k igri – objemajo pa se ne. Niti najboljši prijatelji. Večina psov tako naš objem zaznava kot potencialno grožnjo. Kar pa je ravno nasprotno od tega, kar jim mi želimo z objemom povedati.  Nekateri ob objemu otrpnejo, zaprejo usta, morda se začnejo oblizovati ali zehati, gledajo ''z belim'' in imajo ušesa tik ob glavi. Vendar mi teh reakcij ne opazimo, ker psa objemamo.  Nekateri lahko celo zarenčijo – tu pa se že ustrašimo in pomislimo ''kaj smo naredili narobe?''.

Seveda nekaterim psom objemanje ne predstavlja stresa –če se pes nasloni na vas in pusti, da ga objamete, mu je to čisto OK. V bistvu je praktično, da pes bližino človeka tolerira – predvsem  za obiske veterinarja. Sčasoma lahko psa navadimo, da mu je naša bližino prijetna (saj večine psov na to ni treba navajati, ker sami lezejo v naše naročje, nekaterim je pa to še vedno tuje).

Ob prvem srečanju s psom, kar je na posvojitvi, kjer so psi zmedeni zaradi vseh stvari, ki so se jim dogajale v zadnjih dneh (dolg transport, iz enega kombija v drug avto, neznani ljudje, množica ljudi, fotoaparati, …). Pristop k psu naj bo naslednji: psa ne gledamo v oči in ne hodimo direktno proti njemu. Pravilno je približevanje z bočne strani in gledanje stran, lahko malo zazehamo in ''zacmokamo'', se sklonimo in se tako približamo psu,  hkrati pa mu lahko z nežnim, pomirjujočim glasom prigovarjamo. To mu bo dalo čisto drug signal kot če skočimo vanj. Prav tako se odsvetuje trepljanje, lahko le nežno božanje od strani, po boku, prsih in strani vratu – nikakor pa ne po glavi.   Verjemite nam, če se po španskem zavetišču Scooby včasih ne bi malodane plazili po tleh in jih hkrati ignorirali, ne bi ujeli tistih zares prestrašenih psov. Smile

Za psa bo prihod v nov dom čista neznanka, zato moramo upoštevati nekaj stvari. Psu moramo pustiti, da ima prostor, ki je samo njegov. Najpogosteje je to njegova postelja, njegova ''varna hiša''. Na tem prostoru pes ve, da je tam na varnem, da ima tam mir. Nekateri psi resnično potrebujejo tak prostor in se ob ''vdoru'' človeka v to območje umaknejo. Če pa ga presenetimo, se lahko počuti tako ogroženega, da ugrizne. In potem se lahko izgubi zaupanje, kar lahko vodi v oddajo psa. In psu se, zaradi naše napake, popolnoma spremeni življenje.

Psi so res posebna bitja in vsak zase je nekaj posebnega. Opazujmo psa, prepoznajmo pasjo govorico in mu pustimo da je to, kar je – pes. Takrat bomo dobili super družabnika, ki nas bo spremljal na naši poti.

Besedilo povzeto po:
http://www.quickanddirtytips.com/pets/dog-behavior/how-to-tell-when-your-dog-is-stressed?page=2

http://www.zverce.si/pasje-komuniciranje-miritveni-signali

http://www.mnn.com/family/pets/stories/why-dogs-dont-like-to-be-hugged

http://4pawsu.com/stresssigns.html

Vir fotografij:  http://4pawsu.com/stresssigns.html

Umikanje pogleda.




Zehanje.


Oblizovanje.




Sopenje.


Ušesa tik ob glavi, 'zategnjene'' mišice glave.


Stresanje.


Priporočena literatura: On talking terms with dogs – calmih singals, Turid Rugaas (2006)  http://www.dogwise.com/ItemDetails.cfm?ID=DTB527&AffiliateID=45612&Method=3

Pripravila: Urška Petek, članica Hrtjega sveta
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
čara
Objavljeno: 23 Sep 2015 07:24 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 14.01. 2012, 15:12 Prispevkov: 222
Najpomembnejše znanje za dobro sobivanje s psom:!: Pa se tega v večini pasji šol niti dotaknejo ne. Da bi ljudi naučili prebrat pse.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu