Forum HRTJI SVET Slovenije Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  ZDRAVSTVENI PROBLEMI IN NASVETI  ~  NEKAJ POSEBNOSTI PRI ZDRAVJU HRTOV

HrtjiSvet
Objavljeno: 20 Feb 2015 21:32 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 10.05. 2013, 09:39 Prispevkov: 1600
Hrti so zelo posebni psi. Prav tako pa je posebna njihova fiziologija. Zato bi vam rada predstavila določene posebnosti in nasvete pri njihovem zdravju.

KRVNA SLIKA
Najbolj izrazita posebnost, katero mora poznati vsak lastnik hrta, je sestava krvi. Lahko se zgodi, da vaš izbrani veterinar ne bo poznal razlik in bo mislil, da gre za bolezensko stanje, čeprav danes že večina veterinarjev v Sloveniji pozna posebnosti njihove krvne slike. Vrednosti rdečih krvnih celic, hemoglobina in hematokrita so nekoliko večje kot pri ostalih pasmah psov. To je tudi razlog, da so hrti zelo zaželjeni krvodajalci. Tudi vrednost kreatinina, katerega se da določiti iz krvnega seruma, je nekoliko višja. Vrednosti belih krvnih celic in trombocitov pa so nižje kot pri ostalih pasmah. Dobro je vedeti, da je pri hrtih nižja tudi vrednost ščitničnega hormona T4.

ANESTEZIJA
Vsak lastnik katerega koli psa se ustraši, ko mu veterinar pove, da bo določen poseg opravljen v splošni anesteziji. Še posebej pogosto se to dogaja pri lastnikih hrtov. Zakaj? Internet nam ponuja takšne in drugačne informacije, ki pa se v praksi včasih izkažejo za neresnične ali pa ugotovimo, da je vse skupaj zgolj pretiravanje. Tako je tudi z anestezijo pri hrtih. Najprej bi vam rada razložila nekaj malega o tveganju pri anesteziji, ki je predvsem odvisno od splošnega stanja živali. Če gre za žival, ki je zdrava (nima težav s srcem, dihanjem, ledvicami…), je tveganje med anestezijo minimalno. V nasprotnem primeru, ko je splošno stanje živali prizadeto ali zelo prizadeto (huda prometna nesreča, torzija želodca), je tveganje temu primerno seveda večje. Enako velja tudi za hrte, čeprav imajo le-ti nekaj posebnosti glede anestezije. Izkušen anestezist bo vedel, kakšne so te posebnosti, pomembno pa je, da jih poznate tudi vi, da boste lahko vašega veterinarja opozorili, če le-ta ne bo izkušen na tem področju. Obstaja anestetik, katerega hrti zaradi posebnosti v delovanju jetrnih encimov ne prenašajo prav dobro, kar pomeni, da se počasneje prebujajo iz anestezije. Na to vpliva tudi slaba »zamaščenost« hrta. Ta anestetik spada v skupino BARBITURATOV, zato se pri hrtih uporablja drug anestetik, in sicer PROPOFOL, ki je varnejši. Med anestezijo pri vseh živalih prihaja do zniževanje telesne temperature, pri hrtih pa se to lahko zgodi še veliko hitreje, ker imajo zelo malo podkožne maščobe. Po drugi strani pa lahko zaradi njihove nervoze pride do povišane telesne temperature, zato je pred anestezijo potrebna sedacija (pomiritev).
Vsaka anestezija je tako kot pri ljudeh tudi pri živalih tvegana. V današnjih časih pa je vendarle veliko bolj varna kot pred npr.10 ali 15 leti. Če vas skrbi anestezija pri vašem hrtu, se pogovorite s svojim veterinarjem.

USTNA VOTLINA (ZOBJE)
Veliko hrtov ima težave z ustno votlino, natančneje z zobmi. Zaradi svojega imunskega odziva so nagnjeni k hitremu nabiranju zobnega kamna in posledično k nastanku parodontalne bolezni. Zato je zelo pomembno ščetkanje zob, ki naj bi se izvajalo vsaj vsak drugi dan. Poleg tega pa hrtu lahko dajemo še suhomesnate proizvode - ušesa, bikovke ipd. Z grizenjem le-teh si hrt sam očisti zobe. Pri večini hrtov pa se zgodi, da je vsaj enkrat v njihovem življenju potrebna higiena zob (čiščenje zobnega kamna) pod splošno anestezijo. Če higieno ustne votline zanemarjamo in pride do parodontalne bolezni in če še vedno ne ukrepamo, pride do bolezni srca, dihal, ledvic, jeter in ostalih bolezni, kar pa lahko vodi tudi v smrt.

Maruška Ratkai, dr.vet.med. - članica HSS

_________________
Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ura
Objavljeno: 23 Avg 2017 10:15 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 21.10. 2012, 16:32 Prispevkov: 1481 Kraj: Slovenj Gradec
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu