Forum HRTJI SVET Slovenije Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  ZDRAVSTVENI PROBLEMI IN NASVETI  ~  Pred odhodom na morje

HrtjiSvet
Objavljeno: 01 Jul 2015 09:10 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 10.05. 2013, 09:39 Prispevkov: 1600
Pred odhodom na morje se moramo vedno zavedati, da so tam povzročitelji nekaterih bolezni in moramo poskrbeti za primerno zaščito naših psov.
Spodaj je na kratko napisanih nekaj dejstev o dirofilariozi ter leishmaniozi.

SRČNA GLISTA – DIROFILARIA IMMITIS

Srčna glista oz. dirofilarija je parazit, ki ga prenaša komar, zato je značilen za tople in vlažne predele – največ primerov bolezni je v Franciji, Španiji, Italiji, Istri, južni Dalmaciji je pa že tudi pri nas in sicer v Slovenskem primorju. Ko komar piči psa ali mačko, potuje mikrofilarija po krvnem obtoku do srca. Tam se iz ličink razvijejo odrasli zajedalci, dirofilarije, ki izlegajo v kri veliko ličink. 
Klinični znaki: živali se hitreje utrudijo, imajo povišano telesno temperaturo, drgetajo, značilna je apataija, težko dihanje, kašljanje in hujšanje, v izkašljani vsebini je lahko kri, lahko tudi bruhajo. Če jeparazitov veliko, pride do zamašitve žil, prizadeta so pljuča, nabira se tekočina v trebušni votlini ter vodi v odpoved srca. Če opazite te znake in ste bili na območjih, kjer se bolezen pojavlja ter psa niste zaščitili, obiščite veterinarja, ki bo na podlagi mikroskopskega pregleda krvi  lahko dokazal mikrofilarije v krvi, dirofilarije pa s hitrim testom  ter z rentgenskim slikanjem.  Priporočljivo je opraviti še ultrazvočne preiskave srca. Zdravljenje je v začetnem stadiju uspešno, kasneje pa težavno in večinoma neuspešno predvsem zaradi dejstva, da so odrasli paraziti v srcu. Zaradi tega je zelo pomembna preventiva – pri nas  so  primerni preparati ampule Stronghold (ki pa ne ščiti pred klopi!), Advantix ali Vectra. Tablete Milbemax pa so kurativa, saj se jih daje najkasneje 30. dan od prvega dneva prihoda na okuženo območje oz. vsak mesec, če smo tam pogosto.

Povzeto po http://www.prva-klinika.si/blog/2013/11/15/srcna-glista-dirofilaria-immitis/


LEISHMANIOZA

Drug problem je  leishmainoza, ki jo povzroča parazit Leishmania infantum, ki ga prenaša peščena muha, ki je prisotna v južni Evropi - v Grčiji, Španiji, Italiji, na Portugalski ter tudi na Hrvaškem.
Peščena muha ob piku vnese parazita v organizem, bolezen pa lahko izbruhne tudi čez par let. 
Lahko se kaže v kožni ali visceralni obliki.
Za kožno obliko je značilen dermatitis, izguba dlake predvsem po vratu, ušesih ter po nosu ter nenormalna rast krempljev.
Pri visceralni obliki, ki je pri psih pogostejša, pa je opazna izguba teže, povečanje bezgavk, živali so otožne in letargične, zaradi odpovedi ledvic živali več pijejo in več urinirajo, prisotna je lahko driska, vnetje sklepov ter poškodbe oči. Psi so anemični, pojavi se lahko krvavitev iz nosu. 
Za vse pse, ki so bili na območjih, kjer se pojavlja leishmanioza, je ob vsakem sumljivem znaku nujno testiranje s serološko preiskavo po IFAT metodi. Odvisno od kliničnih znakov in izvidov se potem svetuje zdravljenje z z zdraviloma Alopurinol in/ali Milteforan.

Kot preventiva se uporablja ovratnica Scalibor ter ampule Exspot  in Vectra. Priporočljivo pa je tudi, da se ob večerih in ponoči s psom ne zadržujete zunaj, kjer bi ga lahko pičila peščena muha.


Vir: http://www.leishmaniasis.info/disease/
Pripravila Urška Petek, študentka veterine, v sodelovanju z Nušo Schumet, dr. vet.med. 

Podenčica Punky.

_________________
Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu