Forum HRTJI SVET Slovenije Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  ZDRAVSTVENI PROBLEMI IN NASVETI  ~  Hrt in debelost!

HrtjiSvet
Objavljeno: 30 Maj 2014 19:12 Odgovori s citatom
Pridružen/-a: 10.05. 2013, 09:39 Prispevkov: 1600
DEBELOST PRI PSIH

Debelost je eden največjih problemov današnjega sveta tako pri ljudeh, kot pri hišnih ljubljenčkih. V veterini se vsakodnevno srečujemo s prekomerno telesno težo psov in mačk. Debelost je lahko na nek način diagnoza ali simptom.

Pri debelosti gre pravzaprav za kopičenje maščobnega tkiva v telesu. Vnos energije je večji, kot izkoristek. Do pojava debelosti pride največkrat zaradi nepravilne prehrane, pomanjkanja fizičnih aktivnosti ali genetske predispozicije (zelo redko).

Debelost lahko povzroči ortopedske težave (osteoartritis ), diabetes mellitus , srčno žilne bolezni (kolaps sapnika – sicer bolj pogost pri majhnih pasmah, vročinski udar, paraliza larinksa, povečan krvni pritisk), probleme urinarnega trakta (večja možnost pojava kalcijevih oksalatnih kristalov, histološke spremembe ledvic, ki lahko vodijo v poškodbe ledvic) in motnje v reprodukciji (zastajanje ploda v porodnem kanalu) . Potrebno se je zavedati, da je lahko debelost vzrok ali posledica hudih hormonskih in metabolnih obolenj. Hipotiroidizem (zmanjšano delovanje ščitnice), hiperadrenokorticizem (povečano delovanje nadledivčne žleze) in insulinom so najpogostejše.

Veterinarji pogosto opozarjamo tudi na stranske učinke nekaterih zdravil (kortikosteroidi in zdravila proti epileptičnim napadom), ki povečujejo apetit in lahko pri dolgotrajnem dajanju povzročijo debelost.
Debelost lahko dokazano povzroči tudi neoplazije (tumor mlečne žleze in karcinom mehurja), dermatološke težave, zaplete med anestezijo in zmanjša delovanje imunskega sistema in zato lahko pričakujemo večji pojav infekcij.

Pri tej temi ne smem mimo mita, ki se pojavlja pri steriliziranih/kastriranih psih. Velikokrat slišimo »moj pes je debel, ker je kastriran«, ali pa »moja psička se je zredila takoj po sterilizaciji«. Res je, da naj bi se metabolizem organizma pri kastriranih/steriliziranih psih zmanjšal. Vendar to ni noben izgovor. Če psa hranimo na pravilen način, s kvalitetno prehrano in mu poleg tega nudimo še dovolj gibanja, se tudi po kastraciji oz. sterilizaciji ne bo zredil. Izjemoma lahko pride do prekomerne telesne teže pri psih, ki so bili prezgodaj kastrirani/sterilizirani (pred 5-6 mesecem starosti).

Hrti sicer niso pasma, ki bi imela kakšno hudo nagnjenost k debelosti ali k hormonskim obolenjem. Kljub temu zadnje čase srečujemo ogromno predebelih hrtov.
Največkrat so vzrok lastniki sami!
Ne zavedajo se, da psa z nepravilnim prehranjevanjem (ki je najpogostejši vzrok) svojemu psu delajo več škode kot koristi.

Kaj sploh je pravilno prehranjevanje? Za začetek je najpomembnejša razdelitev obrokov čez dan. Nekateri hranijo svojega psa enkrat, spet drugi večkrat na dan. Pomembno je, da ima pes svoj red, tako pri razdelitvi obrokov, kot pri uri hranjenja. Najpogosteje velike pasme hrtov hranimo 2krat na dan ob približno isti uri (glede na življenjski tempo je normalno, da lahko pride do odstopanj). Na vsaki embalaži piše koliko gramov (na dan!) lahko pes dobi. Če ga hranite 2krat, to količino razdelite na 2 dela. Če ste dali veliko posladkov ali pa ste svojemu hrtu celo kaj skuhali, ne pozabite odšteti tudi tega! Še posebej pomembno je to pri predebelih hrtih. Druga stvar, ki je zelo pomembna je izbira hrane. Dokazno je, da »nizkocenovna« hrana redi bolj, kot pa »visokocenovna«. To seveda ne pomeni, da je potrebno kupovati zelo drago hrano, ker je seveda jasno, da si je ne more privoščiti vsak. Pri debelih psih se največkrat svetuje kakšna light dieta in ukinitev posladkov. Velikokrat pomaga že samo to, da se ukine posladke in dajanje hrane »iz mize«. Če tudi to ne zaleže, se pri veterinarjih dobi hrana, ki je namenjena prav zmanjševanju telesne teže. Poleg pravilne prehrane, ne smemo pozabiti na fizične aktivnosti hrtov. Vsaj enkrat na dan, če ne gre pa večkrat na teden, naj bo hrt deležen daljšega sprehoda ali/in teka. Seveda se izogibajte vročini, hrte, ki imajo težave z debelostjo in niso navajeni fizičnih aktivnosti, postopoma privajajte na daljše sprehode ali/in tek. Tukaj velja opozorilo, da je potrebno pse s srčno žilnimi težavami voditi na krajše sprehode in nujno se je potrebno izogibati vročini.

Debel pes ni srečen pes. Debel pes je revež, tako kot debel človek. Predstavljajte si psa, ki je tako debel, da ne more niti vstati, opraviti potrebe normalno ali teči za žogico. Lastniki so največji krivci, zato začnite s pravilnim prehranjevanjem vašega hrta že danes. Spremljajte njegovo težo. Če se kljub temu redi in ne shujša, se oglasite pri svojem veterinarju.
Za vsa vprašanja smo vam na voljo v društvu.

Maruška Ratkai, dr.vet.med. in članica društva Hrtji svet Slovenije

_________________
Društvo HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org
info@hrtjisvet.org
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu