Forum HRTJI SVET Slovenije Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  NASVETI ZA LAŽJE ŽIVLJENJE S POSVOJENČKOM IN ZANIMIVOSTI  ~  Zakaj je med doma željnimi psi toliko črnih?

NEON
Objavljeno: 21 Mar 2013 19:24 Odgovori s citatom
Administrator foruma Pridružen/-a: 12.01. 2012, 11:46 Prispevkov: 3191
O črnih biserih …

V zadnjih letih na progah tekaških stadionov na Irskem, v Veliki Britaniji in Avstraliji dominirajo črno pigmentirani predstavniki pasme greyhound. V sorazmerju s tem in z mislijo, da so le najuspešnejši psi “primerni” za nadaljno reprodukcijo, ni težko spregledati dejstva, da se tudi med greyhoundi, ki čakajo na svoje prave domove, nahaja največ črnih. V ZDA pa denimo prevladujejo marogaste različice. Nič kaj drugače ni v Španiji, saj je tudi tam veliko črnih galgov, ki ponavadi zadnji zapustijo zavetišče ali pa so tam vrsto let. Ker je torej črna barva tista, ki trenutno prevladuje, je črnim greyhoundom in galgom pravzaprav najtežje najti dom!

Zakaj je tako?

Tisti, kateri imajo priložnost videti črne hrte, ki živijo kvalitetno družinsko življenje, vsekakor najprej opazijo njihov neverjeten lesk. Bleščijo se kot črni biseri, zato je fenomen težave iskanja njihovih domov sprva težko doumeti. V kolikor je hrt v dobri fizični kondiciji in v dobrem zdravstvenem stanju, potem se najbolj blešči prav kožuh črnega predstavnika te pasme. In prav ta pigmentacija ima moč najlepše poudariti izjemno telesno zgradbo teh pasjih atletov.
Žal pa je res tudi to, da so začasne nepopolnosti kožuha črno odlakanega hrta najbolj očitne. Tu govorimo o lisastem kožuhu v fazi, ko hrt še ne živi v toplem zavetju družine, temveč se denimo nahaja v azilu; prav tako pa tudi o fazi, v kateri hrt menjava dlako, o jasno vidnih (večinoma začasno) neodlakanih delih telesa in podobnih situacijah.
In ko se človek odloča o posvojitvi greyhounda ali galga ter si ogleduje doma željne hrte na spletni strani, mnogokrat vidi največ črno odlakanih psov. Največkrat mu v spominu ostane tisti, ki ga je opazil kot prvega, saj na fotografijah iz azilov črni štirinožci izgledajo drug drugemu zelo podobni. Ljudje pa smo bitja, ki mnogokrat izbiramo z očmi in bomo izbrali tisto, kar vsaj malce izstopa iz množice “enakih” podob.

Vendar bi se lahko na tem mestu vprašali… Ali določena pogosta barva psa izniči njegov individum, njegovo osebnost?

Vsekakor ne. Vsako bitje ima svoj značaj. Vsako bitje je zgodba zase. In vsak hrt – ne glede na svojo “embalažo” – nosi v sebi željo, da bi zmogel nekomu pokazati, koliko ljubezni skriva v sebi in kaj ga pravzaprav dela tako posebnega. In enkratnega.
Občutek, ko črnim biserom povrnemo pravi lesk in odstranimo lupino prahu, je razveseljujoč. Obenem pa do tega tudi ni težko priti! Vse kar potrebujemo je nekaj potrpežljivosti, pasja krtača in kvalitetno hrana z dodatki, ki krepijo kvaliteto dlake. In seveda veliko ljubezni! Rezultat je presenetljiv in dih jemajoč …

(vir: www.hrtjisvet.org)


_________________
HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org

Pomagajmo hrtom v stiski.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NEON
Objavljeno: 09 Sep 2013 07:15 Odgovori s citatom
Administrator foruma Pridružen/-a: 12.01. 2012, 11:46 Prispevkov: 3191

_________________
HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org

Pomagajmo hrtom v stiski.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu