Forum HRTJI SVET Slovenije Seznam forumov



Avtor Sporočilo

<  NASVETI ZA LAŽJE ŽIVLJENJE S POSVOJENČKOM IN ZANIMIVOSTI  ~  Kaj je treba vedeti pred posvojitvijo?

NEON
Objavljeno: 21 Mar 2013 19:26 Odgovori s citatom
Administrator foruma Pridružen/-a: 12.01. 2012, 11:46 Prispevkov: 3191
KAJ MORAMO VEDETI PRED POSVOJITVIJO HRTA ALI PODENCA?

Na prvem mestu mora vladati zavedanje, da odločitev posvojiti psa nikakor ni odločitev za en teden, ampak odločitev, ki lahko traja naslednjih
15 let. Res je, da je ni večje radosti kot življenje s psom, saj nam psi v zameno, da smo jim ponudili topel in ljubeč dom, nudijo svojo brezpogojno ljubezen, vdanost, svojo igrivost, ki včasih preraste že skoraj v norčavost.
Včasih se zgodi, da se bodoči posvojitelj med profili psov, ki so na razpolago za posvojitev zaljubijo v katerega od teh štirinožnih prijateljev in to na prvi pogled.
Pred tako pomembno odločitvijo, kot je posvojitev psa preko našega društva, je izredno pomembno tudi to, da zelo dobro pretuhtate in pretehtate vse poglede (tako pozitivne, kot tudi negativne), ki jih bo tak štirinožni prijatelj prinesel vam in vaši družini …

Tukaj vam posredujemo nekaj osnovnih informacij in vprašanj v vaš razmislek …

- Hrti spadajo med velike pse in nikakor niso majhne plišaste igračke. Med srednje velike pse spadajo lurcherji in nekateri podenci. Ste pripravljeni na velikega psa?

- Ker so hrti veliki psi, posedično zaradi tega pojedo tudi več hrane kot pes manjše pasme. Dejstvo je, da le kvalitetna prehrana lahko omogoči vašemu posvojenemu psu dolgo, kvalitetno in predvsem zdravo življenje, kar pa posledično pomeni tudi višje stroške, ki jih boste v tem primeru morali odšteti zanjo. Ste pripravljeni za kvalitetno prehrano psa odšteti malo več svojega denarja?

- Psi posvojeni preko našega društva (hrti, lurcherji in podenci), živijo v povprečju od 12 do 15 let, zato se je nujno potrebno zavedati dejstva, da bo ves ta čas preživel z vami. Se vam to morda zdi preveč? Če se vam zdi preveč, potem je bolje, da si že zdaj premislite …

- Psi potrebujejo izhod najmanj trikrat dnevno, pa naj bo zunaj sonce, dež ali sneg. To pomeni, da se boste morali vstati že zgodaj zjutraj pred službo ali šolo, prav tako tudi ob sobotah in nedeljah, ter oditi ven z njim tudi na božični ali novoletni večer oz. jutro. Ste pripravljeni na to?

- Za življenje s psom je potrebno imeti čas, saj se je moramo s psom ukvarjati in ga peljati na sprehod tudi takrat, ko pridemo domov utrujeni iz službe, ko smo bolni ali na dopustu. Ste pripravljeni na vse to?

- Ste pomislili tudi na to, kaj bo z vašim posvojenim psom v času vaše odsotnosti (službeno potovanje, dopust, bolezen …)?

- Ste pripravljeni vašega psa vedno imeti na povodcu, pa morda poskrbeti za visoko ograjo okrog hiše za njegovo varnost in mu nadeti nagobčnik, da bi ne ogrožali drugih psov in živali, če je to potrebno?

- Zavedati se je potrebno dejstva, da tako kot ljudje potrebujemo zdravnika, tudi živali včasih potrebujejo veterinarsko oskrbo in v kolikor nimate psa zavarovanega, lahko to pomeni tudi visoke stroške zdravljenja in drugih veterinarskih storitev, ki jih bo vaš posvojeni pes koristil. Prav tako je potrebno pomisliti tudi na to, da je psa potrebno obvezno vsako leto cepiti in ga občasno peljati na pregled k veterinarju. Ste pripravljeni za vse to prispevati svoj denar?

Vsak pes, pa četudi je v svojem obnašanju ali po fizičnem izgledu morda malo specifičen si zasluži topel in ljubeč dom. Zasluži si dom, v katerem bo lahko preživel predvsem kvalitetno in ljubeče življenje do konca svojih dni. Vsak od teh psov, ki so na voljo za posvojitev preko našega društva si zasluži vaš dragoceni čas, ki mu ga boste nudili, da boste skupaj prebrodili morebitne težave njegovega prejšnjega življenja. Nekateri psi bodo za to, da se bodo popolnoma rehabilitirali in okrevali po težkem prejšnjem življenju potrebovali mesec, leto ali celo tri leta. Nekateri se bodo hitro privadili na nov način življenja in na vas. Zato si vsak od njih zasluži novo priložnost in prav vsak od njih je edinstven, poseben in enkraten. Nihče od nas ne more natančno vedeti kaj se je dogajalo s temi psi, nihče natančno ne ve, kako dolga bo pot do njegovega popolnega okrevanja. Morda ravno vaš posvojeni pes ne bo okreval hitro kot bi si želeli …

Ste pripravljeni k sebi sprejeti takšnega psa? Ste mu pripravljeni nuditi svoj čas in ljubezen?

Prosimo vas in vam polagamo na srce, da v kolikor niste prepričani, da imate v sebi dovolj moči, motivacije, volje in predvsem časa, ki bo posledično privedla do lepše prihodnosti posvojenega psa, da se ne odločite za posvojitev psa preko našega društva.

(vir: www.hrtjisvet.org)

_________________
HRTJI SVET Slovenije
www.hrtjisvet.org

Pomagajmo hrtom v stiski.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Pokaži sporočila:  

Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1
Objavi novo temo

Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu